(B)LOGGBOKEN

Allt möjligt som händer oss till sjöss och på land

Här skriver vi om dagliga händelser med Disa när vi är ute till sjöss, i hamnar och bryggseglar i vår hemmahamn. Vi skriver lite sporadiskt vintertid och mer när säsongen sätter igång.....

2023-08-19

På måndagsmorgonen 14 aug gav vi oss iväg på vår längsta etapp från Öregrund till Gävle. Vi startade vid 08:30 i ett lugnt och fint väder. Hela etappen blev lugn och vi var framme vid Granskär utanför Gävle ungefär kl. 15:50. Kändes skönt att just den sträckan var gjord. En skön kväll med grillning och gott vin.

Tisdag morgon gick resan vidare norrut och målet denna dag var Synskär utanför Norrsundet. När vi kom fram låg där en motorbåt vid bryggan som strax gav sig iväg och vi var alldeles ensamma. Tyst och fridfullt vid Synskär men tyvärr inte den fina solnedgång som kan vara där då det var molnigt. Senare på kvällen började det också regna igen. Sent i regnet kom en ensam mycket trevlig seglare in till bryggan som vi hjälpte att lägga till.
Efter alla morgonsysslor och promenad med Sigge på onsdag morgon 16 aug började vi sommarresans sista etapp hem till vår hemmahamn i Borka Brygga, Enånger söder om Hudiksvall. Vi gjorde ett uppehåll vid Svartsundet utanför Söderhamn för lunch och rastning av Sigge. Vädret har nu blivit bättre och bättre för varje timme. Sista överfarten mellan Söderhamns och Hudiksvalls skärgård utanför Långvind gick bra och vi angjorde Borka ca. kl. 18:00 onsdagen 16 aug efter 58 dygn. Nu ska vi laga middag och slappa lite för att imorgon f.m. åka hem till Delsbo där vi inte varit sedan 19 juni.
Tack för denna gång.....
/SKIPPER

2023-08-13

Den 9 aug kom vi iväg i friska vindar norrut i Furusundsleden. Vårt mål denna gång blev Högmarsö hamn där det var bra skydd och gott om plats. På kvällen åt vi på restaurangen i hamnen, restaurang Varvet. Vädret ostadigt med flera regnskurar.

På torsdagen 10 aug fortsatte vi mot Väddö kanal och passade broöppning 15:30. Vi lade sedan till vid långbryggan i Älmsta precis innan bron. Regn åter regn, man är van att det regnar varje dag nu.
Det blev fredag morgon 11 aug och vi fick broöppning 10:00 för att segla vidare mot Grisslehamn där vi stannade och handlade i den förträffliga fiskaffären. Vi köpte rökta räkor med limeaioli och strömming för senare middag. Efter god lunch med rökta räkor aioli och färskt bröd åkte vi vidare i regnet.
Natthamn blev Kryssarklubbsbojen vid Raggarön i Öregrunds skärgård. Vi tog jollen in till land för promenader med Sigge iklädda regnkläder och stövlar. Mycket stilla och lugn natt med en total tystnad.
Vid 8-tiden på lördags morgon 12 aug åkte vi vidare i ett riktigt bra väder med lite sol på morgonen. Tyvärr så mulnade det senare och regnet var åter ett faktum. Vi anlöpte hamnen i Öregrund vid 10-tiden i regn så klart. Uppehåll på em så vi passade på mellan skurarna att promenera med Sigge. Kvällspromenaden blev både lång och riktigt skön då det slutat regna och vinden lagt sig. Planerna framåt är att ligga kvar här i Öregrund i morgon söndag för att  sedan ta långa steget över Gävlebukten på måndag.

/SKIPPER

2023-08-08

Ja nu var det ett tag sedan vi hördes. Det blev ju inte riktigt som vi tänkt oss med sommarresan. Vädret förstås, blir bara sämre och sämre så nu vänder vi hemåt. Regn och åter regn, blåst och så åska på det..... ja, ja bara gilla läget.

Vad har vi varit med om sedan sist? Jo, ett roligt besök i Stavsnäs 1 aug där Sigge är född. Vi fick ligga vid deras privata brygga och hade en mycket trevlig kväll tillsammans i deras hus. Dagen efter var vi på långpromenad med alla hundarna.
Vi åkte vidare till Strömma 2 aug för att åter igen hälsa på våra vänner där.
3 aug lade vi till i Gustavsbergs gästhamn för att hälsa på min syster som för ett par dagar sedan fyllde år. En trevlig kväll hemma hos henne.
Nästa dag 4 aug gick resan till Bullandö dit kom Mia min äldsta dotter och ett av barnbarnen. Dom mönstrade på för ett par dagar. Kvällen tillbringade vi på Bullandö Krog där Mia bjöd på mat.
5 aug lördag tog vi en tur till Lådnafladen för att ta natthamn mot en klippa. Kan nämnas att vi hade riktigt tur med vädret denna lördag.
Dagen därpå 6 aug blev det tillbaka till Bullandö då våran besättning på besök skulle mönstra av. Tre underbara dagar tillsammans. Vi åt lunch och fortsatte till Artipelag i Baggensfjärden där vi låg i gästhamnen som enda båt. Otroligt lugnt och skönt tills åskan kom med ordentligt oväder, trots det sov vi gott på natten och märkte inte att åskan slog ner 500 meter från oss!
7 aug vidare till Vaxholms gästhamn i regn och friska vindar. Så nu kan vi säja att hemresan börjat.
Idag 8 aug ligger vi kvar i Vaxholm till imorgon då det regnar och blåser friskt idag..... skönt att ligga förtöjd i en trygg hamn när det är busväder.
Nu återkommer vi igen när tillfälle gives, ha det så bra tills dess.....
/SKIPPER

2023-08-01

Vår dator har ett dåligt batteri så det kan inte bli så ofta att skriva här som jag vill eftersom vi ligger mycket i naturhamnar. Datorns batteri tar slut ganska fort tyvärr. Nu gör jag dock ett försök att skriva lite.

Efter Bullandö begav vi oss norrut till Lådnafladen där vi låg ett par nätter. Först i Mörtviken och sedan i Skomakarviken i detta stora och välbesökta naturområde. Många långa och härliga promenader blev det i ett relativt bra väder.
Därefter gick längre ut i skärgården till Lökaö utanför Möja. Där blev det äntligen grillning på kvällen, mycket gott. Där lyckades jag även gå vilse i skogen med Sigge, men allt ordnade sig till slut efter en och en halv timmes irrande. Det var första gången under alla år jag gått vilse! Vi köpte senare bullar av en båt som kom in viken med diverse saker att sälja. Det var dom dyraste bullarna jag någonsin köpt, 90 kr. för två stycken!!!
Efter Lökaö gick vi inåt igen denna gång till Vaxholm för att få lite ström och även handla. I Vaxholm upplevde vi ett ordentligt åskväder med störtregn och stormvindar. Tur vi låg fast förtöjda i en trygg hamn.
Igår den sista juli gick färden via Stockholm till Artipelag söder om Gustavsberg där vi ligger nu.
Vi åker vidare senare idag till Stavsnäs för att hälsa på där Sigge är född, ska bli riktigt kul.
Nu återkommer vi igen när tillfälle gives, ha det så bra tills dess.....
/SKIPPER

2023-07-27

Vi hade ett par härliga dagar hos våra bekanta i Strömma. Disa låg säkert förtöjd vid deras boj. Yvonne fick skjuts till Gustavsberg för att handla mat, det tackar vi för. Vi blev även bjudna på middag på tisdagskvällen, tack Carin och Ulf. Tisdagen bjöd på många kraftiga regnskurar. Det blev bättre väder igår onsdag med sol och värme. Vi passade på att fara vidare den korta vägen ut till Bullandö Marina där vi njöt av solen bl.a. med en kall öl på uteserveringen. Nu är vi fortfarande kvar vid Bullandö för att duscha och handla lite, men våra planer är att åka vidare i e.m.

/SKIPPER

2023-07-25

Först ber vi om ursäkt att vi inte hört av oss på några dagar men en dator utan ström är ju obrukbar. Det fungerade inte så bra när jag försökte att uppdatera på telefon eller padda. Men nu är vi tillbaka igen.

I fredags den 21 juli fick vi efter 12 dagars reparation med Disa på land hämta henne på eftermiddagen. Kändes skönt att vara "hemma" i Disa igen. Allt fungerade bra. Vi åkte söderut till Baggensfjärden och Artipelag där vi tog natthamn.
Nästa dag lördag blev det Napoleonviken utanför Saltsjöbaden som blev natthamn. En mycket välbesökt naturhamn där vi tog förtöjning mot land. Totalt var vi 35 - 40 båtar i viken, men det är gott om plats och mycket skyddat, känns aldrig trångt.
På söndagsmorgonen åkte vi längre ut i skärgården och hamnade i Norrviken på Runmarö. Där Kryssarklubbens fina hamn är belägen, där vi hittade en plats vid bryggan. Många stigar att vandra på med Sigge. Vädret är fortfarande riktigt bra med sol varvat med stackmoln. Ingen regnskur sedan i lördags.
Måndag morgon vid halv 8-tiden lättade vi och begav oss till Strömma där vi passade första broöppningen kl. 09:05. Därefter lade vi till i gästhamnen långsides. Senare fick vi besök av Yvonnes äldste son med familj. Vi åt en god lunch tillsammans på Bistron i hamnen. Efter det blev det en liten båttur innan dom åkte vidare. Vi åkte sedan den korta biten till våra bekanta i Strömma och förtöjde vid deras brygga.
/SKIPPER

2023-07-20

Väntan, bara väntan på ett samtal från varvet att Disa är färdig. Men ännu inget efterlängtat samtal. Det är därför det dröjer med att skriva här i (B)loggboken. När vi är på väg igen i vår kära Disa ska vi skriva lite oftare. Nu har Disa stått på land i 11 dagar så hon börjar nog längta tillbaka till sitt rätta element nu. Jag ska ringa till varvet efter lunch idag så kanske vi kan få ett positivt besked. Vi är fortfarande kvar i Gustavsberg där vi trots allt har det bekvämt och bra på alla sätt. Yvonnes dotter med familj som bor här har varit hemma ett par dagar men igår åkte dom ut på nya äventyr. När dom var här fick vi avnjuta fantastiskt god mat. Så det går ingen nöd på oss, men det är ju på sjön vi vill vara. Tills dess bara vänta...... vänta.

/SKIPPER

2023-07-15

Tyvärr blev inte Disa klar i fredags, vi väntar fortfarande här i Gustavsberg. Har varit lite problem att hitta delar, men nu har varvet beställt allt som väntas komma i början på nästa vecka. Går allt som det ska så får vi stiga ombord på Disa igen på onsdag eller torsdag. Vi hoppas.....

Under tiden här har vi varit ute och gått mycket i Gustavsberg i det fina vädret. Vi har även åkt kommunalt till andra sidan Stockholm och hälsat på släktingar.
På måndag kommer Yvonnes dotter med familj hem igen så då får vi sällskap några dagar.
Vi återkommer när vi har mer att berätta.......
/SKIPPER

2023-07-11

Helgen förflöt lugnt och stilla med många och långa promenader i underbara Vaxholm. Vädret har varit riktigt bra med undantag för vissa regnskurar på eftermiddagarna.

Igår måndag blev vi bogserade av Team Marins duktiga killar till Marin Verkstaden i Svinninge. Resan gick mycket bra och tog ungefär en timme. Väl framme blev vi mottagna av varvschefen och Disa fick komma upp på land direkt. Väl uppe kunde man som första anblick se att propelleraxeln åkt ut en bra bit. Uppallad på bockar gjordes en första inspektion av personalen där man konstaterade att kläm-koppling och propelleraxel bör bytas. Vi packade ihop kläder lite mat och diverse annat i kassar och ringde efter taxi som körde oss till Gustavsberg där vi har hyst in hos hos Yvonnes dotter med familj som för tillfället är bortresta på semester. En liten nät resa på nästan 1500 kr (som vi fått löfte om betalas av försäkringsbolaget).
Idag tisdag har jag pratat med varvet och fått besked att propelleraxel, kläm-koppling, lagring och tätning måste bytas. Om allt går som det ska så är dom färdiga till fredag, vi håller tummarna att det blir så. Ja det blir några dagar här i Gustavsberg innan vi är igång igen.
Vi återkommer med uppdatering.
/SKIPPER

2023-07-09

Ursäkta att vi inte skrivit på ett tag, men det som inte får hända har hänt. Vi har fått problem med Disa när det gäller kraftöverföringen och drivningen. Vi låg här i Vaxholm två nätter till fredag förmiddag då vi skulle ge oss iväg i ett bra väder. När vi lade ut så fungerade varken fram eller back. Vi gjorde fast i kaj igen. Det blev ett flera timmar letande och sökande med provningar hit och dit samt många samtal. Till slut kunde jag konstatera och se att propelleraxeln har flyttat sig bakåt ca. 10 cm. Det som sker nu är att vi ligger kvar här till måndag förmiddag då vi blir bogserade till ett närliggande varv. Där kommer Disa att lyftas upp på land för att undersöka vad som behöver göras. Så framtiden är lite oviss men vi återkommer när vi vet mera.

För övrigt mår vi bra och i fredags firade vi Sigges 9-årsdag.
/SKIPPER

2023-07-06

Då är vi här igen i Vaxholm, ett år sedan sist. Vi kom igår mitt på dagen och blev mottagna med fin service som vanligt. Det blev en helt underbar eftermiddag med sol och värme. Så vi satt i solen och njöt av en kall öl. Senare på kvällen efter vi varit på långpromenad och handlat åt vi en god middag på "Kobben" restaurangen i gästhamnen.

Natten bjöd på flera timmars regn, även nu på morgonen. Det är bättre väder nu men växlande molnighet och lite kyligt i blåsten och skuggan. Vi har bestämt oss för att ligga kvar till imorgon.
Väldigt mycket båtar i hamnen och kommer nya hela tiden. En sak är säker, det finns mycket kul att titta på i en hamn.
Ha de så gott så hörs vi snart igen.....
/SKIPPER

2023-07-04

Vi ligger kvar på Högmarsö till imorgon då det blåser friskt fortfarande. Imorgon blir det Vaxholm och ladda alla prylar såsom dator m.m. Dessutom handla mat och duscha. Vi behöver också köpa en badtermometer då den gamla tog Östersjön.

/SKIPPER


2023-07-03

Vilket busväder igår med regn och blåst hela dagen från ca. 11:00. Vi åkte inte så långt bara till sydsidan av Högmarsö vid varvet där det finns bryggor att lägga till långsides. Lättare för Sigge att kliva av. Vi satt och kurade hela dagen bortsett från några promenader med Sigge.

Nästa lika väder idag, lite mindre regn men mer blåst. Vi ligger kvar till imorgon. Ikväll har vi bokat bord på restaurangen här, ett litet trevligt avbrott i tråkvädret.
Får se om vi eventuellt fortsätter imorgon. Vi tar beslut då....
/SKIPPER

2023-07-01

Nu är det dags igen att uppdatera, har varit lite slö ett par dagar men nu så.....

Efter Öregrund tog vi en Kryssarklubbsboj vid Sladdarön mellan Öregrund och Grisslehamn. En mycket fin kväll med en härlig solnedgång.
Tidig start på fredagsmorgonen, skönt att åka tidigt tycker vi. Stannade i Grisslehamn och köpte abborre till middagen samt rökta räkor till lunch. Åkte vidare senare och hamnade i en lugn vik vid Vätöberg efter vi passerat Väddö kanal. Tyvärr inga bilder därifrån.
Lördag åter start tidigt nu vidare ner till Furusundsleden och sedan Grönholmsfladen på Högmarsö. Var lite för blåsigt där så vi for vidare efter att Sigge varit på promenad. Nu till en betydligt lugnare plats på Norrviken vid Högmarsö. Skön dag med sol och bad, 24 grader i vattnet.
Ja då är vi i Stockholms skärgård på riktigt och räknar med att stanna här hela juli månad.
Vad det blir imorgon det vet vi inte ännu, nu tar vi dagen som den kommer....

/SKIPPER

2023-06-29

En skön tisdag kväll på Granskär med invigning av nya lilla gasgrillen vi köpt då det råder eldningsförbud med kolgrillar. Den fungerade bra men det tog lite tid. Det blev ingen nattresa till Öregrund i tisdags kväll då det hade utlovats mer dimma under natten. Vid halv 9 på onsdags morgon däremot så lättade vi förtöjningarna för trippen över Gävlebukten och Öregrundsgrepen. Strax före 16 lade vi till i Gästhamnen i ett soligt och varmt väder. Det första vi gjorde var en promenad med Sigge och senare en kall god läskande öl i en härlig trädgård på ett café. Senare på kvällen blev det en härligt god pizza iland. Vi avslutade kvällen med en skön promenad i dom fina omgivningarna.

Idag torsdag ska vi bunkra lite av varje bl.a. mat. Senare idag seglar vi vidare söderut i Öregrunds fina skärgård till någon naturhamn för natten.
/SKIPPER

2023-06-27

Igår var vi och hälsade på bekanta i Trödjefjärden. En mycket trevlig dag tillsammans med många och långa samtal om allt det vi har gemensamt såsom musiken och båtar. Det var väldigt trivsamt. Vi låg över natt vid deras brygga och skildes på förmiddagen över en kopp kaffe.

Vi fortsatte sedan till Granskär utanför Gävle där vi ligger nu. Resan ner fick vi dimma över oss men allt gick bra då vi har GPS till hjälp och var helt ensamma ute på sjön.
Ikväll eller imorgon fortsätter vi över Gävlebukten och Öregrundsgrepen ner till Öregrund. Vädret får avgöra när vi lättar förtöjningarna.
Vi hörs imorgon igen.....
/SKIPPER

2023-06-25

Då har vi kommit en bit på väg. Natthamn på Synskär mellan Söderhamn och Gävle. Lunchstopp blev på Svartsundet utanför Söderhamn. Hela dagen underbart väder sol och lagom vindar. Imorgon drar vi vidare då blir det stopp i Trödjefjärden där vi ska hälsa på bekanta. Kanske det inte blir något inlägg i (B)loggboken imorgon, men på tisdag är vi tillbaka igen. Ha de så bra i sommaren.....

/SKIPPER

Bilder från natthamn på Synskär

2023-06-24

Efter en riktigt skön och trevlig midsommarafton i Långvind med trevligt sällskap är vi nu i fiskeläget Skärså utanför Söderhamn. Hit kom vi vid lunchtid i ett strålande väder. Underbart att strosa omkring i den lilla byn med alla vackra stugor. En livlig trafik med små båtar till restaurang Albertina. Vi väntar med att äta här tills vi är på väg hem igen i augusti. Här i Skärså gästhamn kan man få ström till båten så nu har vi laddat alla prylar som dator, padda, modem, telefoner m.m. Det finns även så man kan tömma toaletten och även fylla på färskvatten. Så imorgon åker vi vidare söderut och får se var vi hamnar.

/SKIPPER


Bilder från Skärså midsommardagen 2023

2023-06-22

Nu har vi kommit iväg idag torsdag 22 juni. Vi startade tidigt från Borka redan 06:30. Lite molnigt till att börja med men blev sol senare, varmt inatt och i morse och nu hela dagen. Vi färdades inte så långt idag, bara cirka 1,5 tim till Långvind mellan Enånger och Söderhamn.  Inte en enda båt vid gästbryggan när vi kom men senare blev vi två båtar då en medlem från vår båtklubb lade till vid bryggan. Lite regn fick vi på oss idag och även lite åskmuller på avstånd. Men väldigt varmt fortfarande cirka 25 grader i skuggan. I vattnet cirka 18 grader.


/SKIPPER

2023-06-21

Då var det äntligen dags att börja skriva lite oftare i (B)loggboken. Nu har vi gjort Disa startklar för sommarens färder. Vi har packat fullt med förnödenheter för att vara på sjön en längre tid. Lägenheten hemma vaktas av våra grannar som vattnar blommor och tar in post. Planeringen är att vi startar vår långresa torsdag 22 juni dagen före midsommarafton. Detta år kommer vi att tillbringa en längre tid i Stockholms skärgård med alla dess tusentals öar. Vi kommer att skriva här så gott som varje dag så ni kan se var vi är och vad vi gör.


/SKIPPER

2023-05-23

Nu har äntligen Disa kommit i sitt rätta element. Lördagen den 20 maj var det dags för sjösättning med mobilkran i ett underbart försommarväder. Allt gick mycket bra utan några problem. Motorn startade direkt och gick perfekt. Nu väntar bara påmastningen som ska ske vid tillfälle så snart som möjligt.  Så är det diverse underhållsarbete på däck som ska göras, dock inga större saker.

Måndagen 22 maj var det städkväll efter sjösättning med bl.a. vaggor och täckningsmaterial som skulle plockas ihop och ställas undan.

/SKIPPER

2023-04-30

Hade ett par intensiva dagar när värmen var hos oss ett tag den 18 - 21 april. Så kom vintern tillbaka 23 april med kyla och snö. Då fick båtarbetet ett uppehåll. Det är ännu ganska ostadigt och kyligt så arbetet får vänta ett tag till. Hade tänkt sjösätta 6 maj vid vår första sjösättning, men det lutar åt andra sjösättningen den 20 maj.

Jag hann i alla fall att skrapa, slipa och behandla lite rost på kölen.
Nu längtar jag till att få fortsätta vårrustningen!

/SKIPPER

2023-04-14

Ja, nu börjar det äntligen hända saker. Disa har blivit fri från sin presenning. Tisdag efter påskhelgen åkte jag till Borka för att inleda säsongen 2023 med att ta bort täckningen från Disa. Måste säja att det kändes befriande efter en lång och ihärdig vinter. Betydligt lättare att komma in båten utan presenning över. Nu kan vi börja på allvar att vårrusta inför kommande färder i sommar.

Bland det första jag gjorde var att kolla status på batterierna och det verkade mycket bra. Gjorde sedan en koll av toaletten och kylskåp. Allt är i sin ordning, ingen fukt eller irriterande mögelfläckar. Jo det luktade faktiskt ovanligt gott inne efter en lång vinter i vila. Men så har det varit öppet på flera ställen så det har luftat bra. Till sist startade jag värmaren som gick igång utan problem.
Nu har dom pratat om att det kan bli lite si ock så med vädret några dagar till, men i nästa vecka 16 kommer värmen då kan vi börja på i större omfattning.

/SKIPPER

2023-03-31

Fortfarande vinter här i Hälsingland. Det börjar bli efterhängset nu med kung Bore. Visserligen har det inte snöat nu på många dagar men vi har mycket gammal snö kvar. Även isarna ligger nästan överallt. Så är det så kallt om nätterna, det har varit minus 14 flera nätter. Dagarna är mycket fina med sol och klarblå himmel även ett par plusgrader.

Jag har ännu inte tagit av presenningen från Disa, hoppas kunna göra det i nästa vecka. Alla år tidigare har Disa varit fri från presenningen vid skiftet mars och april. Vi får hoppas på omslag snart till varmare väder. Kanske maj kan bli varm och skön detta år.

/SKIPPER

2023-03-15

Idag 15 mars var jag och tittade till Disa i vår hemmahamn Borka Brygga. Allt såg mycket bra ut med täckningen som klarat stormarna bra. Var även inne i Disa och konstaterade att det faktiskt luktade riktigt fräscht inne. Men så har jag haft bägge takluckorna öppna lite och även en springa på dörrarna till styrhytten. Batterierna var fulladdade. Ja allt verkade bra invändigt. Jag fick en speciell känsla av längtan när jag stod inne i Disa. Så nu hoppas vi våren sätter fart här för just nu är det fortfarande vinter.

/SKIPPER

2023-02-25

Ja det är nu den börjar.... båtsäsongen. Båtmässan i Stockholm brukar vara startskottet för båtsäsongen. Jag har tänkt att åka ner till mässan i år men har inte bestämt vilken dag ännu. Anteckningsblocket fulltecknat och en fylld plånbok så är man redo att åka. Nej, skämt åsido så är det inte så mycket jag tänkt handla. Något brukar det alltid bli som man ser är bra rabatt på. Så är det ju så kul att bara gå och kolla på alla utställare. Man brukar ofta få lite idéer för kommande fix i båten. Även bra tips på nya färdmål.
/SKIPPER


2023-02-11

Än så är det vinter...... tittade till Disa i veckan. Allt såg bra ut med täckningen. Var även inne i båten och fick en sådan härlig känsla och en längtan till sommaren. Även inne såg det bra ut. Men nu går det fort fram till vi kan täcka av pressen igen. Har redan börjat beställa lite grejer till vårrustningen. Isarna låg tjocka i fjärden utanför, hörde av en vän att det var 80 cm is. Ja, ja det är bara att gilla läget och fortsätta drömma.

/SKIPPER


2023-01-28

En ny flik i menyn har tillkommit som heter Recept. Där kan du få lite tips och inspiration till matlagningen ombord. Det är recept som vi använder ofta ombord på Disa. Enkla att tillaga och få ingredienser som är relativt lätta att få tag. När det gäller värmen på en båtugn så får man gå på den erfarenhet man har av båtens ugn och vara noggrann med att hålla koll på färgen på tillagningen. I vår båt får vi ofta använda högsta lågan på gasolen och vända plåten efter halva tiden (ett bra tips).


Alla recepten här kan med fördel användas i Omniaugn.

Lycka till och smaklig måltid.
/SKIPPER

2022-01-15

Ja då får jag anse att redigeringen av hemsidan här ska vara avklarad. Visst man kan göra hur många förändringar som helst fram och tillbaka, men någon gång måste det vara bra. Hoppas att det inte är allt för många felaktigheter som smugit sig in, får väl rätta till efterhand kan jag tänka.

Nu ska jag ägna mig åt att planera några rutter och nya platser att besöka till sommaren. En jättekul sysselsättning vintertid. Kommer att lägga in här på hemsidan när det är färdigt med planeringen.
/SKIPPER

2023-01-09

Nu har jag suttit flera dagar och gjort om hela hemsidan. En helt ny layout som är lite mer i tiden. Även uppdaterat flera flikar med fler bilder och nya inlägg. Bl.a. många nya färdmål. Hör gärna av er med önskemål vad som ska läggas in!
/SKIPPER


2023-01-05

Ja då är vi inne på det nya året, känns skönt när man kan börja räkna ner mot sommaren. Dagarna blir längre och ljusare. Visst är det mycket snö och flera minusgrader ännu, men nu är vi i alla fall på rätt sida i almanackan. Planeringarna för kommande säsong börjar ta form så smått. Alltid lika kul varje år. Nu får vi tills vidare blunda och drömma om kommande turer i våra skärgårdar och på hav.

/SKIPPER

2022-12-29

Nu vill jag önska alla ett Gott Nytt År.
Sommaren 2022 blev helt fantastisk för vår del och vi hoppas kommande sommar blir lika bra.
Efter nyår så börjar den alltid återkommande planeringen för sommarens resor, en mycket rolig sysselsättning. Jag återkommer senare med detaljer om färdmål och tid.
Ha det så bra och en trevlig helg önskar.....

/SKIPPER


2022-12-19

Nu vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL med mycket mys och god mat. Kanske ett besök av tomten som kommer med julklappar till båten och dess besättning. 
/SKIPPER

2022-11-18

Då är Disa övertäckt för sin vintervila efter en fantastisk säsong. Har en ny mer skyddad plats detta år då den gamla var både kall och blåsig. Nu blir Disa ensam till våren 2023. Jo, jag ska hälsa på henne ibland för att se hur hon mår. Nu får vi börja räkna ner till 6 maj då det är sjösättning igen, det ser vi fram emot.
/SKIPPER

2022-11-18

Den 15 oktober var det torrsättning i vår båtklubb. Innan dess var det obligatoriska olje- och filterbytet gjort. Avmastningen utan problem likaså. Känns alltid lika vemodigt när det är dags att lyfta upp på land. Förhållandet 7 mån på land och 5 mån i sjön som vi har, tänk om det vore tvärtom, 7 i sjön och 5 på land. Direkt uppe på land tvättades Disa med högtryck. Allt förflöt bra hela dagen. Dagarna efter gjordes konservering av motorn. Dessutom Vake (frostskydd) i toalett och färskvatten-tank samt pumpar och filter.
/SKIPPER

2022-08-26

Hemma igen vid vår hemmahamn Borka Brygga, Enånger söder om Hudiksvall. Vi lade till kl. 13:30 efter 55 dygn till sjöss där vi passerat många fina skärgårdar och öppna hav. Som längst var vi i Valdemarsvik i sydligaste delen av Gryts skärgård i Östergötland. Vi har besökt många fina gästhamnar då det passade bäst för Yvonnes skadade fot. Några naturhamnar blev det också och även svaj-liggning. Vår planering var att hälsa på många vänner men den skadade foten satte stopp då hon har väldig värk i den. Men vi återkommer ett annat år med nya tag. Annars så har resan gått mycket bra och "Disa" har varit väldigt snäll mot oss.

/SKIPPER

2022-08-25

Vi lämnade Söderhamn på f.m. för att bege oss till Skärså dit vi anlände på e.m. Det blev ett besök på rökeriet där jag inhandlade fisk. PÅ kvällen blev det ett avslutande restaurangbesök på Albertina här i Skärså. Yvonne åt Fish and chips och jag åt strömming. Mycket gott och vällagat kunde vi konstatera.

/SKIPPER

2022-08-24

Vi ligger kvar i Söderhamn, slappar och njuter i det fina vädret. Kvällen blev det den närliggande nya restaurangen Hunker Junker vid gästhamnen. Mycket god mat, vi åt lammracks.

/SKIPPER

Fotogalleri 11/8 - 23/8 2022

2022-08-11  Dalarö blev nästa mål. En fullproppad gästhamn i den friska vinden. Vi gjorde inget särskilt bara tog det lugnt.

2022-08-12  Efter Dalarö blev nästa stopp i Gustavsberg där vi tillbringade kvällen hos Yvonnes dotter Elin med familj som bjöd på en härlig grillkväll. Sent gick vi hem en promenad som brukar ta 15 minuter till båten men idag tog 1 timme med Yvonnes onda fot och kryck-gång.

2022-08-13  Vi gjorde en dagsutflykt till Fisksätra där vi åt lunch på restaurang Saltsjöpir. En ny bekantskap som vi aldrig hört talas om, bra mat och en fantastisk utsikt över hamnen (se bild ovan). Efter det åkte vi till Artipelag där vi badade och fikade innan det var dags att åka tillbaka till Gustavsberg.

2022-08-14  Vi åkte tillbaka till Artipelag där vi tog natthamn. Efter en dag med tre barnbarn så blev det väldigt tyst och stilla.

2022-08-15  Vaxholm stod på tur där vi handlade bl.a. i båttillbehörsaffär samt provianterade mat. Efter det blev det en kall öl i hamn-baren.... gott i värmen!

2022-08-16  Fortfarande ett toppenväder med sol och värme, denna sommar har vi haft stor tur med vädret. Vi hade fått en gratisnatt av hamnen så vi låg kvar en natt till.

2022-08-17  Till Högmarsö styrde vi nu, en hamn med gott om plats och utan avgift. Bra vägar att gå med Sigge.

2022-08-18  Älmsta gästhamn blev natthamn idag. Ett underbart bastubad på kvällen kändes bra.

2022-08-19  Nu har vi kommit till Öregrund, där tycker man liksom att Stockholms skärgård slutar norrut. Vi var den första båten i gästhamnen, alldeles tomt, det kom några till senare. Man ser att det minskat med båtar nu. En god middag på restaurang nära båten blev det på kvällen, Yvonnes har väldigt svårt med sin onda fot som hon har svårt att stödja på. Det var 3 maj hon trampade snett och det blir bara värre med den. Nu ska vi vända näsan hemåt och beställa tid hos läkare.

2022-08-20  Vi ligger kvar i Öregrund då det faktiskt för första gången är dagsregn och kuling. Skönt att mysa i båten då.

2022-08-21  Kom iväg vid 9-tiden i ett skapligt bra väder som blev bättre och bättre. Efter 7 och en halv timme tog vi natthamn på Granskär utanför Gävle. Det blev grillning på kvällen, ryggbiff och potatisgratäng med ett Amarone-vin till, det satt fint.

2022-08-22  Idag gick vi från Granskär till Synskär i ett strålande väder. Lugna vindar från SV utan besvärlig sjögång. Vi hade en härlig kväll med två andra båtar som var ensamma killar på, mycket trevliga att prata med.

2022-08-23 Från Synskär bestämde vi att gå in till Söderhamn då det låg mycket dimma i havsbandet och vi behövde fylla på matförrådet. Ensam båt i gästhamnen var vi och kvällen lugn och skön. Vi bestämde att ligga kvar imorgon 24 augusti för att ge oss av på torsdag.

/SKIPPER

Fotogalleri dagarna 7/8 - 10/8 2022


2022-08-07 Efter Oxelösund tog vi natthamn mellan Oxelösund och Trosa vid Ringsön. En lugn behaglig hamn med förtöjning mot land. Tyvärr blev det ingen bild tagen där.

2022-08-08 På f.m. gick vi till Trosa den lilla fina staden. Lite lugnare med båtar nu så vi fick en bra plats med akter-boj. En underbar stad att promenera i. Köpte nya underlägg till våra tallrikar. Vi besökte även Trosa Hamnkrog på kvällen och åt en fantastiskt god oxfile'pasta.

2022-08-09 Nästa stopp blev natthamn strax väster om Dragets Kanal i en vik som heter Maren. Smalt inlopp till en lagun nästan som en insjö. Tog förtöjning mot land, dock var det svår terräng att gå i med Sigge. Badade flera gånger i 22-gradigt vatten. På kvällen simmade en utter förbi vår båt. Fin natthimmel i spegel-blänk.

2022-08-10 Efter natthamnen i naturhamn blev nästa stopp i Nynäshamn. En mycket välordnad gästhamn. Fin service och bra personal. Vi gick en promenad bland alla bodarna som hade stor försäljning. Fanns mycket att titta på. Efter promenaden blev det ett bastubad, underbart skönt. Senare på kvällen åt vi en seglartoast på restaurang Rotundan. Vi avslutade kvällen med en egen lounge vid bodarna och en god kaffedrink.

/SKIPPER

2022-08-06

Igår när vi låg på boj på andra sidan bryggan ville alla ligga där vi låg så det blev riktigt trångt. En båt om styrbord låg och knuffade på oss så vi fick säja till dom att tajta upp lite bättre och inte ligga så snett. Idag när vi ligger här långsides på andra sidan bryggan så ska alla ligga här, konstigt när hela övriga gästhamnen är tom. En tysk lade sig snett framför oss med marginal på endast några decimeter till vår peke. Vi måste dra vår båt bakåt när vi ska iväg för att komma ut. Då kommer en stor segelbåt och ska lägga sig bakom oss tätt till vår jolle när det endast är ett utrymme på 1 till 2 meter kvar bakom oss till land. Hade dom lagt sig där hade vi inte alls kommit ut imorgon. Jag frågade dom snällt om dom ska åka tidigt för då kan dom ligga kvar, men dom ska inte iväg tidigt. Dom flyttade sig till övriga gästhamnen som är tom! Är det någon form av flockmentalitet?

Idag skulle vi åka vidare men Sigge väckte mig kl. 4 i morse och ville ut. Magsjuka med allt som tillhör.... stackars Sigge. Då han även har kräkts så beslutar vi att avvakta till imorgon med avfärd. Idag har det blivit diet på fisk och ris för honom som är skonsamt för magen. Nu ikväll verkar han mycket bättre, skönt.
Igår e.m. var Yvonne inne i stan och klippte sig kort, blev mycket bra tycker jag. Skön sommarfrisyr som är lätt att sköta. Tummen upp!
/SKIPPER

2022-08-05

Vi ligger kvar i Oxelösund en natt till då sämre väder utlovats och vi inte har någon brådska. Igår kväll besökte vi en ny restaurang i hamnen här, ett fartyg som restaurang. Yvonne åt räkmacka och jag åt smörrebröd med öl och "nubbe". Smarrigt! Natten blev gungig och vinden tilltog, oro bland båtgrannar. Efternatten bjöd på regn. Efter regn kommer solsken så f.m. här i Oxelösund blev solig och varm, ja riktigt kvav. Eftermiddagen var väderomställningen ett faktum med regn och svalare temperatur.
/SKIPPER


Fotogalleri dagarna 30/7 - 4/8 2022

2022-07-30 Efter Uvmarö blev vårt nästa mål naturhamn på Missjö i Sankt Anna. Härlig kväll i fint väder med min dotter Mia och mitt näst äldsta barnbarn Mattias.

2022-07-31 På f.m. gick vi till Tyrislöt för att använda den förträffliga toatömningen. När detta var gjort blev Stegeborg nästa stopp för natthamn. Fortfarande ett underbart väder. Vi åt en god middag på Hamnkrogen innan vår tillfälliga besättning mönstrade av. Senare fick vi besök av besättningen på Sorya som är vänner hemifrån, det var mycket trevligt.

2022-08-01 När vi vaknade i Stegeborg gjorde vi oss klara att fortsätta denna gången till Lagnöströmmen och Sanktannagården där vi åt lunch tillsammans med en före detta jobbarkompis från Norrköping. Det blev ett uppehåll på 3 trevliga timmar tillsammans. Vi fortsatte sedan vår färd till Håskö i Gryts underbara skärgård. Vi låg vid gästbryggan och njöt av det härliga vädret.

2022-08-02 Vi åkte tillbaka till Tyrislöt som vi haft som en knutpunkt under vår vistelse i Östergötlands skärgård. Anledningen idag var att vi köpte färsk abborrfile' och rökta räkor till en god supe'.

2022-08-03 Vår avslutning i denna underbara skärgård blev Arkösund. Vi firade vår fantastiskt härliga tid i Östergötland med ett glas "bubbel". Fortfarande ett härligt varmt och soligt väder, vi har haft tur med vädret under vår vistelse här i mina gamla hemtrakter.

2022-08-04 Denna f.m.passerade vi över Bråviken för att komma från mellersta Östersjön till norra Östersjön. Från Östergötland till Södermanland och från Götaland till Svealand. Vår natthamn blev hamnstaden Oxelösund. Nu börjar vädret att förändras med tilltagande vindar och moln. Det har utlovats regn till natten.

/SKIPPER


2022-07-29

En ny dag med vackert väder, soligt och varmt i luften. Efter den dagliga förmiddags-promenaden med Sigge släppte vi förtöjningarna i Tyrislöts gästhamn för att bege oss den korta biten till Uvmarö gästhamn som även den ligger på Norra Finnö. Där kommer min äldsta dotter med delar av familjen och hälsar på. Hon tillsammans med sonen ska mönstra på i tre dagar, det ska bli så kul. Pappan var också med men åkte hem till dottern (mitt äldsta barnbarn) som låg sjuk i feber.
Han bjöd på en fantastiskt god middag på restaurang Magasinet. Tack! Vi satt ute idet soliga vädret med båtarna som kuliss.
Kvällen blev lugn med prat och skoj. Vi flyttade ut från akterruffen för våra gäster och bäddade i salongen.
God Natt!
/SKIPPER


2022-07-28

En helt underbar dag då solen strålar från en klar himmel och luften är varm och skön. Vilken tur med vädret vi har idag när min yngsta dotter med familj är på besök. Så härligt att få träffa alla igen, man blir riktigt rörd. Det är ju inte så ofta vi kan ses tyvärr.

Färden gick till Harstena i nordligaste delen av Gryts skärgård. Ett mycket populärt mål för många turister. Flera turbåtar går dagligen till Harstena. Som vanligt var det väldigt fullt i hamnen, men vi fick en plats längst ut vid inloppet.
Vi åt en god lunch på restaurang Loftet där vi satt ute i det underbara vädret. Det blev även ett par promenader till både bageriet och till den berömda näckrosdammen med röda näckrosor.
På hemfärden tog vi en annan väg genom underbara Sankt Anna då även mina barnbarn fick äran att köra en liten bit under uppsikt av morfar.
Vi kunde summera en helt fantastisk dag tillsammans med fina upplevelser. Imorgon kommer min äldsta dotter med familj och hälsar på, det ska bli så kul.
/SKIPPER

2022-07-27

Vi lämnade Håskö i riktigt fint väder för att bege oss till Tyrislöt som blivit som en knutpunkt för oss. Där ska vi hämta min yngsta dotter med familj som ska följa med på en dagstur imorgon. Vi passade även på att tömma toatanken i den lättåtkomliga toatömningen i Tyrislöt som för övrigt alltid fungerar vilket inte alltid är fallet på andra platser. Det blev en promenad till receptionen mellan regnskurarna för att betala hamnavgiften. Vi passade även på med lite förtäring i serveringen.

Kvällen bjöd på ett fint skådespel på himlen då solen gick ner. En upplevelse med röd himmel och regnbågar.
/SKIPPER

2022-07-26

Efter besöket på St. Ålö blev nästa stopp Fyruddens fina hamn där vi stannade ett par timmar för att handla och äta lunch. Flera regnskurar kom över oss men fortfarande varmt och skönt ute. Vi fortsatte till en härlig vik i nordligaste Gryt som heter Håskö. Där tillbringade vi många dagar på 70- och 80-talet då jag bodde här nere. Vi tog landförtöjning i lä för vindarna kring syd och väst. En myskväll med tänd fotogenlampa och värmeljus. Det märks att det börjar bli mörkare nu om kvällarna.
/SKIPPER

2022-07-25

Måndag igen och ny vecka. Nu har vi varit på resa i 23 dagar och allt har fungerat mycket bra. Idag efter 3 nätter i Valdemarsvik gick vi Valdemarsviken ut till en ö med namnet St. Ålö och en Kryssarklubbshamn som heter Stugviken. Hela 7 blåa SXK-bojar och långa bryggor med akterbojar. Mycket bra ordnat med grillplats samt toalett och soptömning. Vi låg tryggt i den friska sydvinden mellan två stora segelbåtar. Ett tjugotal båtar totalt hade sökt hamn här denna natt.
/SKIPPER


2022-07-24

Vaknar till en strålande morgon här i Valdemarsvik. Solen skiner och varmt i luften. Vi hade tänkt oss att åka vidare idag men vi stannar en natt till. Eftersom var tredje natt är gratis och vädret så skönt kan vi ligga kvar här då det är fina omgivningar att gå och titta på.

Hamnen här har många fina gamla träbåtar att titta på, alltid lika kul. Från den minsta segelekan till den största skutan finns det.
/SKIPPER

18 juli - 23 juli

2022-07-23

Idag är det gråväder och en blygsam temperatur så vi ligger kvar i Valdemarsvik. Inget regn (tack) men mulet och svalt. Då passade vi på att städa båten och tvättade all vår tvätt vi samlat på oss. En perfekt dag för dessa sysslor. Lunchen blev en varm soppa med nybakat bageribröd med ost på, underbart gott. Ikväll blir det nog hämtpizza. Imorgon fortsätter vi mot nya mål, vart vet vi inte.

/SKIPPER

2022-07-22

Idag var det lite spännande för vi visste inte när vi for iväg vart vi skulle fara. Till slut hamnade vi i sydligaste delen av Östergötland, närmare bestämt i Valdemarsvik där vi färdades i en lång vik in till samhället. En mycket fin centralt belägen gästhamn med tillgång till det mesta. Vi passade på att handla i den välsorterade Ica-butiken, så nu är matförrådet påfyllt. På kvällen blev det restaurangbesök med förrätt bestående av en plocktallrik med charkrätter, oliver, Västerbottenost och vitlöksbröd. Till varmrätt blev det Souvlaki (grillspett på fläsk) med Tzatziki och klyftpotatis. Mätta och belåtna satt vi på vår uteplats och beskådade ett åskväder med skyfall utan dess like. När det blev uppehåll sjönk temperaturen och den svenska sommaren blev mer "normal".

/SKIPPER

2022-07-21

Vädret är mycket skiftande dock i mitt tycke har vi ett bra väder med mycket lite regn. Sol så gott som hela dagarna. Temperaturen skiftar från svalt till varmt, men så är väl en typisk svensk sommar. Från Vrångö gick vi via Trännöfjärden till frukost i Lagnöströmmen där jag hade en trevlig pratstund med innehavaren av macken. Vi fortsatte ut genom Finnfjärden till Tyrislöt där vi tog natthamn. En promenad till receptionen och serveringen. En kall öl i det varma vädret såklart. På kvällen tog vinden i ordentligt men vi låg tryggt i hamn.

/SKIPPER

2022-07-20

Efter en guppig natt i hamnen med frisk SO-vind fortsatte vi till lunchuppehåll på Risö, en vacker lagun där vi låg på svaj. Vi fick senare besök av bekanta från Norrköping på en liten fika. Vi tyckte det blev lite väl många närgångna båtar i lagunen så vi flyttade oss till en lugn vik vid Vrångö. En härlig kväll med bad och god mat.

/SKIPPER

2022-07-19

Tidigt iväg i ett helt fantastiskt väder fortsätter vår resa genom Södermanlands skärgård. Vi hade tänkt oss Oxelösund, men seglatsen var god och likaså vädret så vi fortsatte över Bråviken in i "min" skärgård Sankt Anna.

" Sankt Anna du paradis på vår jord" skaldade en gång i tiden Evert Taube när han var på genomresa med sin båt Ellinor. Vi löpte in i hamn i Arkösund mitt på dagen för att bege oss iland till en svalkande god öl på en uteservering.

/SKIPPER

2022-07-18

Från Fallaviken vid Dragets kanal gick resan vidare genom underbara skärgården i Södermanland. Natthamnen hittade vi vid Äspskär strax öster om Västra Stendörren. Vi låg på svaj i en härlig vik med 13 andra båtar. Vi behöver inte känna oss ensamma denna tiden på säsongen. Flertal båtar ute nu, bland dessa många från Tyskland och Finland.

/SKIPPER

2022-07-17

Denna dag söndag, den femtonde dagen på vår resa blev ganska lång då vi färdades från Gustavsberg förbi Dalarö genom Dragets kanal där vi strax efter förtöjde mot land i Fallaviken. Det har idag varit betydligt bättre väder med sol hela dagen och skön temperatur. Blev faktiskt ett par dopp nu ikväll i det 20-gradiga vattnet. På menyn stod köttbullar med gräddsås och lingon. I morse gick vi upp kl. 5 och gav oss iväg så nu blir det en tidig kväll i Disa.

/SKIPPER

2022-07-16

Lördag idag och kvar i Gustavsberg en natt till. Något bättre väder idag men fortfarande kyligt. Passade på att inhandla ett par nya knap/pollare till båten att fästa midskepps på relingen. Monterade och blev mycket nöjd med resultatet. På kvällen hade vi Tacofest i båten, det var inte så dumt vill jag lova.

/SKIPPER

2022-07-15

Fortfarande mycket blåsigt i nordvästvinden, även mulet och kyligt. Några regndroppar faller emellanåt. Så idag blev det en ännu kortare tur till gästhamnen i Gustavsberg. Endast 20 minuters färd med tilläggning inräknat. Mycket båtar där men vi fick en bra plats i skyddat läge. På kvällen blev det hämtpizza, gott!

/SKIPPER

2022-07-14

Idag torsdag blev det en ganska kort färd in mot Stockholm och genom Skurusundet, över Baggensfjärden till Artipelag strax nedanför Gustavsberg. Lugnt och stilla vid gästhamnen med endast 4 båtar totalt. Vädret idag mulet, blåsigt och kyligt. Dock lyckades vi fånga en hyfsat fin solnedgång på bild. Innan vi åkte från Vaxholm var vi till fiskaffären och handlade färska räkor som vi åt till förrätt. Till middag hade vi köpt abborrfile'. Vilken god middag det blev.

/SKIPPER

2022-07-13

Idag den 13 juli kom vi till Vaxholm där vi lade till i gästhamnen som blev proppfull på kvällen. Många olika nationaliteter och flertalet mycket stora båtar. Eftermiddagen hamnade vi i hamnbaren med en kall öl och tittade på alla människor som gick förbi, en kul syssla. På kvällen var vi på restaurang och åt en förträffligt god entrecote.2022-07-12

Efter Finnhamn blev det svaj-liggning i härliga Lådnafladen. En alldeles underbar kväll med badning och tvagning i 20-gradigt vatten.
2022-07-11

Nu bar det av söderut från Spillersboda, genom sundet mellan Yxlan och Blidö, vidare genom vackra Husareleden till Söder-Långholmsviken vid Finnhamn. Var bara en båt när kom men vi blev till sist 10 stycken som hade natthamn.

/SKIPPER2022-07-10

Stockholms skärgård befinner vi oss i nu. 8 juli stannade vi till i Grisslehamn där vi handlade abborrfile och rökta räkor. Vilken fantastisk middag vi åt vid vår hamn för natten som var Älmsta gästhamn, med rökta räkor till förrätt och abborre till varmrätt. Dagen efter igår 9 juli låg vi vid Högmarsö där vi besökte krogen på kvällen. En helt underbar middag med gott vin till. Idag befinner vi oss i Spillersboda i en gratis gästhamn. Imorgon funderar vi på att besöka Finnhamn.

/SKIPPER 

2022-07-07

Då har vi lämnat Öregrund för denna gången. Vädret för oss är minst sagt varierande, en timme regn, en timme sol, vindstilla, frisk vind. Ja, variation kan ju vara kul men inte i vädret. Just nu har vi kommit till Långviken på Raggarön där vi ligger vid en kryssarklubbsboj. Vi är helt ensamma, inte en båt i denna fina vik. Alldeles strax ska jag ta jollen med Sigge för ett besök i land då han säkert vill följa med och känna nya lukter.

Idag är det Sigges födelsedag, 8 år har han hunnit bli vår älskade Sigge, en mycket fin Cavalier King Charles. En hurra för Sigge idag!
/SKIPPER

2022-07-06

Ändrade planer. Vi tänkte oss gå vidare söderut idag till någon naturhamn, men åska och regn gjorde att vi beslutade stanna ett dygn till i Öregrund. Slappa, promenera och handla lite. Dagens middag blev egen gjord pytt i panna med rödbetor och kall god mjölk till. Regn till och från idag med lite sol emellan.

/SKIPPER

2022-07-05

Vi gick från Granskär 20:30 på kvällen. En lugn och skön seglats på cirka 7 tim. Kl. 03:30 förtöjde vi i den nya gästhamnen i Öregrund. Flera båtar i den inre gamla hamnen men bara en båt till där vi lade till. Tyst, lugnt och skönt gick vi till kojs vid 04:30-tiden och somnade direkt. Väckta av sol och värme vid halv tiotiden kände vi oss nöjda att vara här, porten till Stockholms skärgård.
Idag har vi bunkrat på Ica, gröna skylten och apoteket samt promenerat i vackra Öregrund. Vi avslutade kvällen med ett restaurangbesök och en tvårätters samt ett Riojavin, nöjda har vi dragit oss tillbaka till Disa för en stunds chill innan kojdags. Imorgon blir det en naturhamn en bit neröver. Vi hörs snart igen.....
/SKIPPER


2022-07-04

Dag 2 på vår resa med avgång 04:35 från Axmar By. En liten lagom etapp på 4 tim. till ön Granskär utanför Gävle där vi ligger nu. Kryssarklubbens fina hamn som vi ofta besöker när vi passerar. Inte många båtar här så vi ligger långsides vilket underlättar avstigning för både hund och fotskadad fru då dom slipper gå över pe'ken. Blir det många båtar drar vi ut oss till boj. Om väder och vind är bra så kastar vi loss sent ikväll för nattgång mot Öregrund.

/SKIPPER

2022-07-03

Vår långresa sommaren 2022 har börjat. Vi lade ut från vår hemmahamn Borka Brygga söndagen 3 juli 04:30. En helt magisk stilla morgon där vi följde solens uppgång. Första stopp blev på ön Enskärsoren i Söderhamns skärgård där jag gick en promenad med vår skeppshund Sigge. Vi åt "brunch" och seglade vidare med nattstopp vid Axmar By gästhamn där vi låg som enda båt. Imorgon åker vi vidare mot Gävle.

/SKIPPER

2022-06-27

Nu börjar vi närma oss avfärd på vår långresa. Det mesta är nu klart med förberedelser, bara några detaljer kvar att göra idag . Ikväll åker vi hem för att storhandla och packa kläder imorgon. Räkningar betalas och grannen förberedas om post och vattning. Jollen och motorn ska lastas och fraktas till båten. Bilden bredvid är tagen den 21 juni, sedan dess har även Disa fått sina segel på plats. Även vimplarna i styrbords spridare är på plats. Riggen ansatt och justerad.
Igår gjordes sista stora jobbet då två solpaneler monterades på styrhyttens tak med gott resultat. Så nu börjar allt bli färdigt för avfärd. 
Vi hörs snart igen.....
/SKIPPER

2022-06-19

Dessutom planerar vi för vår långresa denna sommar. Vi hade tänkt avresan den 15 juni men fått skjutit upp datumet för avresan flera gånger på grund av Yvonnes insjuknande i Covid samt hennes olycka med foten den 3 maj, nu är avresan planerad till 30 juni.
/SKIPPER

2022-06-19

Nu var det länge sedan jag skrev i (B)loggboken , men i framtiden ska det bli lite oftare. Disa sjösattes den 21 maj och allt gick problemfritt. Jag har haft ett intensivt jobb  sedan dess för att färdigställa vår båt då min kära hustru skadat sin fot och kan inte hjälpa till så mycket. Renskrapning, slipning och oljning av allt trä börjar nu bli klart.
/SKIPPER

2022-04-11

Nu äntligen kan vi se en förändring i vädret som påminner om vår efter den senaste tidens flera bakslag och flera snöfall med snötäcke och snöskottning. Idag ska jag åka till Borka och ta av presenningen på Disa. När det är gjort ska ställningen monteras ner och läggas undan. Därefter kan vår-rustningen påbörjas. Av naturliga skäl har inte hemsidan uppdaterats så ofta, nu blir det tätare med införande i bl.a. (B)loggboken. Vi hörs snart igen!
/SKIPPER

2022-03-04

Har beställt 2 st. solpaneler flex 54 W av märket Sunbeam som jag ska parallellkoppla till en regulator också den av märket Sunbeam. Panelerna ska jag placera på styrhyttens tak. Det kommer att kunna hjälpa till vid laddningen av batterierna när vi ligger still flera dagar i sommar. Största förbrukaren av ström är kylskåpet, så där är behovet störst med extra laddning.

2022-02-10

Håller på med något mycket roligt, nämligen att planera för sommarens långresa. Läger ut rutter och lägger in lämpliga natur- och gästhamnar på sjökortet. Jag jobbar bl.a. med Eniro På Sjön vilket jag tycker är lättjobbat och går snabbt.

Färden är planerad att gå söderut från Borka Brygga till Öland och kanske Oskarshamn där vi har bekanta. Så får vi se om vi kommer så långt eller vänder innan. Vi tar en dag i taget utan stress och beräknar vara ute cirka 2 mån.

2022-02-03

Igår onsdag den 2 februari tog vi en tur till "Disa" för att titta till henne efter stormen "Malik". Det var glädjande att se att allt såg bra ut. Ingen påverkan på press eller linor. Disa vann över Malik.

För övrigt gratulerar vi Disa idag då hon har namnsdag! GRATTIS!

2022-01-22

Idag har jag konstruerat en ny hemsida som handlar om vår ögonsten ketchen Disa. Den ersätter den gamla hemsidan som är nerlagd sedan en tid. Men nu har jag hittat ett nytt bättre webbhotell där vi kommer att hålla till i fortsättningen så hemsidan har åter kommit i bruk. 
Den nya adressen är  www.ketchdisa.com